Sledujte nás:

Obsah vápníku ve vybraných potravinách

Zpět

 Zdroj: Nutridatabaze.cz, Databáze složení potravin ČR

Potravina

Obsah vápníku ve 100 g

Mák

1360 mg

Eidam 30 % t. v s.

950 mg

Sardinky v konzervě

420 mg

Hermelín

390 mg

Sója

260 mg

Mandle

250 mg

Jogurt polotučný

180 mg

Kapusta hlávková

150 mg

Kefír

130 mg

Mléko

120 mg

Tvaroh tvrdý

120 mg

Tvaroh měkký

110 mg

Špenát

100 mg

Brokolice

80 mg

 

V tabulce je uveden obsah vápníku, důležité je však zohlednit také celkové složení potraviny, v jaké formě se vápník v potravinách nachází, kolik ho vstřebáme a jak ho dokážeme následně využít.

Zatímco u mléčných výrobků je vstřebatelnost vápníku kolem 30 %, u zeleniny jen kolem 5-10 %, u některých druhů dokonce ještě méně. Více se můžete dočíst v tomto článku.

Hodnocení (56 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

01. 10. 2017 13:11
Kam se při výrobě tvarohu ztratila podstatná část vápníku, který "je v mléce vázaný na bílkoviny"? Uvádíte v tabulce u tvarohů stejný obsah Ca jako u mléka. Děkuji za odpověď. Koritarová
24. 09. 2017 11:39
o máku vím a kvůli vápníku jsem ho začala jíst, ale nechutná mi
24. 09. 2017 09:11
super tabulka
17. 09. 2017 12:16
Mák!.....jupííí...mám v lednici tofu knedlíky s meruňkami a mák se na ně bude báječně hodit :-))
16. 09. 2017 22:49
Super tabulka. Sardinky překvapily.
10. 09. 2017 08:45
Mák - to jsou tuky a vápník, když mám na něj chuť a posypu knedlíky, přidám kefír, tak ani nepřidám pro sebe žádný další tuk
08. 09. 2017 21:12
mám mám ráda, asi ho budu muset zařadit častěji, třeba i do jogurtu
08. 09. 2017 21:12
mám mám ráda, asi ho budu muset zařadit častěji, třeba i do jogurtu
08. 09. 2017 07:48
Mák je dobrý
08. 09. 2017 07:23
No ten mák mne překvapil.
08. 09. 2017 06:57
Mákem sypané švestkové tvarohové knedlíky s tvarohem ještě a kefírem bez dalšího cukru - klidně si dám
08. 09. 2017 06:28
Musím zařadit do jídelníčku víc sardinek a mák.
07. 09. 2017 13:32
Musím zařadit mák, super tabulka.
07. 09. 2017 09:47
Yogii, Kumpi: Taky mě ten tveroh docela překvapil. Ono je to asi dané i technologií zpracování - mám dojem, že odtučněné výrobky mají toho vápníku méně, ale je to jen můj dojem.
07. 09. 2017 08:13
Hezká tabulka - překvapil mě ale veliký rozdíl mezi eidamem a tvarohem.
07. 09. 2017 05:33
Mám ráda Eidam 30%, Hermelín vyjímečně, pomazánku ze sardinek jsme měli předevčírem, manžel ji udělalal s máslem, já už na pomazánky používám tvaroh, soju máme občas, jako oříšky používám většinou mandle a ostatní potraviny v tabulce taky můžeme
06. 09. 2017 22:12
Díky za přehled
06. 09. 2017 21:45
Krásná a zajímavá tabulka
06. 09. 2017 21:29
Macatice : jasně, ale to zas nevychází u tvarohu, takový tvrdý je koncentrovaný docela dost. A mandle jsou na tom taky dobře.
06. 09. 2017 19:30
Pěkná, přehledná, praktická tabulka.
06. 09. 2017 19:08
Děkuji za hezky přehlédnou tabulku. Plátkových sýrů v naší rodině sníme docela velké množství, takže vápníku budeme mít asi v organismu dostatek :-)
06. 09. 2017 18:49
Můj oblíbený mák i sýr na předních místech - super.
06. 09. 2017 18:30
Dobrá tabulka
06. 09. 2017 17:50
Yogii< To je pochopitelně dáno i :hustotou: toho kterého produktu. Mléko obsahuje ponejv9ce vodu. V Eidamu je to mléko jaksi "koncentrované", takže má i víc vápníku. Na druhou stranu, že vypiju půl litru mléka, to je představa docela reálná. Půl kila eidamu na posezení, to bych asi ani jako sejrožrout nedala :-)
Takže jde i o to, jaké ostatní živiny ten který výrobek obsahuje. Nicméně srovnání je zajímavé.
06. 09. 2017 17:11
přehledné
06. 09. 2017 15:37
Přehledné
06. 09. 2017 15:35
Děkuji za tabulku.
06. 09. 2017 14:47
Děkuji za super tabulku
06. 09. 2017 13:19
netušila jsem že mak je tolik
06. 09. 2017 13:09
Díky za přehledný článek. Mák ten můžu. Škoda jen, že v makové buchtě je moc tuku a cukru...
06. 09. 2017 13:06
Děkuji za přehlednou tabulku
06. 09. 2017 11:44
A co nízkotučný jogurt?
06. 09. 2017 10:55
Já přímo miluji mák - buchty, nudle s mákem apod - proto, když občas s podobnými jídly hřeším, tak si namlouvám, že aspoň mám stravu bohatou na vápník :-))
06. 09. 2017 10:14
Jelikož mám náběh na osteoporózu, tak je pro mně přehled velmi přínosný.
06. 09. 2017 09:29
super
06. 09. 2017 08:55
Děkuji za info, toto je perfektní přehled.
06. 09. 2017 08:04
Pěkný přehled :-)
06. 09. 2017 07:55
pěkný přehled - tyhle tabulky mám ráda
06. 09. 2017 07:47
Koukám, že sýr, jogurt a kefír je na tom z tohoto pohledu lépe než mléko. Zajímalo by mne, jak je to u dalších sýrů, zejména těch o něco tučnějších, s vápníkem a jeho vstřebatelností.
06. 09. 2017 07:43
Je vidět, že základem pro získání vápníku je opravdu hlavně mléko a výrobky z něj, příjem se dá snadno sledovat.
06. 09. 2017 07:27
Perfektní přehled - určitě si vytisknu a vylepím v kuchyni, abych mohla kouknout a připomenout si

Naši partneři